top of page

Gratis VSWR test, og Watt test for Alle medlemmer af sejlklubberne i Aarhusbugten 

havet

Undgå falsk tryghed, -Få nu det VHF-system testet.

Vi har erfaret ved en kombineret Watt og VSWR-test, der måler forholdet mellem reflekteret og transmitteret effekt, at mange fartøjer oplever nedsat VHF-sendestyrke. Flere testede systemer viste en sendestyrke helt ned til 30%, primært på grund af dårlige kabler. Hvis din installation er mere end 2 år gammel, kan den være angrebet af saltvand, hvilket resulterer i betydeligt tab af sendestyrke.

Så langt rækker din VHF

Hvilken VHF-løsning der er bedst til dit skib afhænger af dit behov. En håndholdt VHF med 5W sendestyrke kan på en god dag nå op til 7 sømil mellem to enheder, hvilket er ret langt. Hvis du sender på kanal 16 til Lyngby Radio, kan du med en håndholdt VHF nå 12-15 sømil. Den håndholdte VHF er en god og billig løsning, og den er nem at vedligeholde. En håndholdt VHF er også nyttig at have på båden, så andre skibe på kollisionskurs kan få kontakt med dig.

Til sammenligning kan en 4G mobiltelefon række ca. 2 sømil.

En VHF i masten kan fra 9 meters højde række 12 sømil mellem to enheder. Hvis du sender til Lyngby Radio, er rækkevidden nu 30 sømil til den nærmeste antenne. Rækkevidden bliver længere jo højere masten er. En fast installeret VHF sender med en effekt på 25W, men det er sjældent, at der rent faktisk kommer 25W igennem systemet. Selv med nye kabler er det normalt, at 50% af sendestyrken går tabt i dårlig kvalitet. Hvis installationen er ældre, er kablet ofte slidt, og sendestyrken er endnu mindre. Bare det at kablet er bøjet, kan føre til tab af sendestyrke. Vi har måleudstyr med os, så vi kan måle din VHF på både modtager- og sendeforhold. På den måde kan vi sikre, at en ny installation fungerer som den skal. Vi benytter os kun af de bedste kabler og stik på markedet og altid i tætsluttende, limet plastkappe, så dit kabel kan holde til at være på søen.

Coastal Navigation Sejlads Course

Lad os lave en testdag for dig og dine venner

Er du "solosejler" uden klub medlemskab, kan du booke din egen testdag for dig, og måske en håndfuld af dine sejlevenner, prisen er kun 850 kr. for hele flokken. 

sejlbåd

Min VHF er gået i stykker. Hvad nu?

Hvis din VHF ikke længere kan sende, er udgangstrinnet muligvis defekt. Dette sker ofte som en direkte konsekvens af for stort tab af sendestyrke eller kabelbrud. Udgangstrinet kan beskadiges ved høj belastning, især hvis der er dårlig antennetilslutning eller kortslutning. Det kan brænde af inden for det første sekund, hvis der ikke er tilstrækkelig forbindelse til antennen.

Sådan udfører vi watt-test

(sendestyrke):

Vi kan teste dit system, kabler og antenne på få minutter, forudsat at der er nem adgang til VHF, AIS og VHF-kabel. Testen udføres på havnen, uanset om dit fartøj er i vandet eller på land, og om masten er monteret eller afmonteret. Strøm til skibet er ikke nødvendig, da testen udføres med eksternt udstyr på eget batteri. Efter testen kender du den faktiske sendestyrke, som din antenne opnår.

Luksus Sejlbåde
AdobeStock_192222679.jpeg

VHF-antenner holder ikke evigt desværre.

Mange er ikke klar over det, men din antenne har kun en begrænset levetid. Med en VSWR-test kan vi måle de reflekterede bølger, der vender tilbage i kablerne fra antennen. Dette betyder, at vi kan evaluere kvaliteten af din antennetilslutning, selvom antennen er monteret 14 meter oppe. Testen udføres med et apparat, som vi kalibrerer til din radio, og dermed opnår præcise målinger hver gang.

Vi udfører altid VSWR-testen i forbindelse med watt-testen. Ud fra tallene kan vi rådgive eller udbedre problemet for dig.

Hvilken antenne skal jeg vælge?

Udover at kvaliteten er afgørende for ydeevnen og holdbarheden, er der følgende retningslinjer. En antenne måles på en db-skala, hvor db står for forstærkning, og 3 db betyder dobbelt styrke. Desværre er denne ekstra sendestyrke ikke gratis; det kommer med den hage, at tilsvarende forøget sendestyrke kræver, at antennen holdes mere i lodret vinkel for optimal funktion. Længden på antennen er ikke direkte relateret til db'en, men følger typisk en retningslinje: En håndholdt radio har normalt en indbygget antenne eller en kortere antenne for at opretholde bærbarheden, hvilket kan føre til en lavere db-forstærkning. Et sejlskib, der krænger, er typisk monteret med en 3 db antenne på omkring 60 cm. En mindre motorbåd har ofte en 6 db antenne på 1m20, og større motorbåde kan have antenner på 9db, der måler op til 2m40.

Men som sagt er den bedste antenne ikke nødvendigvis den bedste for dit behov. Vi hjælper gerne med at finde den rette antenne til dig og står til rådighed for gode råd undervejs.

Luftfoto af yacht

AIS -Fortæller hvor du er på vej hen, og hvem du er.

En AIS er en VHF-radio, som konstant kommunikerer over et større netværk af antenner. Helt basalt sørger en AIS for, at fartøjer ikke kolliderer til søs. Det gør den ved at indsamle information om alle fartøjers navn, VHF kaldenummer, position, hastighed og kurs. En AIS er effektiv ved redningsaktioner, da det er nemt at se, hvilke fartøjer der er hvor på søkortet. En AIS har et MMSI-nummer, som er unikt og tilknyttet dig som bådejer. En AIS kan ikke kodes om senere uden at blive sendt tilbage til fabrikken, så det er en god idé at tage den med dig, hvis du sælger din båd. En AIS fungerer som en radio og taler ofte via en splitter over bådens VHF-antenne, men den kan også fås indbygget i VHF-radioen. 

 

 

marina

Her står Aarhusbugtens AIS-master

Virker din AIS også når du ikke lige er ved AIS-masten

I Aarhus findes der 2 AIS-master - én for enden af kontainer-molen og én, der er placeret ved vandtårnet på Viborgvej. Derudover er der en mast i Egå ved marinaen. Men der er ikke nogen master nær Ebeltoft. Da Helgenæs skygger for forbindelsen, kan det i Ebeltoft være lidt svært at blive set på AIS-kortet, hvis din båd har en lavt placeret antenne eller sender på begrænset styrke.

Book VSWR og Watt test af din antenne, VHF-radio og antenne-kabler.

Vi anbefaler

Du bør måle sendestyrken i antennen hvert år, da en dårlig antenne kan ødelægge både VHF-radioen og AIS'en. I værste tilfælde kan den ikke sende med passende styrke, når der er brug for det. Det er ofte set, at 50% af sendestyrken er forsvundet, når der bare er 1 meter dårligt kabel på linjen. Vi anbefaler at alle radioinstallationer laves med Aircell7-kabler, og stikkene samles med limet plastkappe, så der ikke kan komme vand til kablet. Det er det stærkeste signal, vi kender på markedet, og når det er lavet korrekt, så holder det.

bottom of page