top of page
Teakdæk

Vi renoverer og vedligeholder teakdæk med vores veludviklede løsninger

Et teakdæk er tæt, når nådderne sidder tæt langs kanterne og træet. Over tid kan nådderne løsne sig, og det kan også ske, hvis de ikke er lavet korrekt. Teaktræ kan holde i mange år, men hvis nådderne ikke er tætte, kan et teakdæk gå i stykker ret hurtigt. Vi kan tjekke, om dit teakdæk stadig er tæt for dig, men du kan også nemt tjekke det selv.

Tjek selv dit teakdæk for utætheder: På en varm og solskinsdag kan du gøre dit dæk vådt med saltvand. I løbet af den næste halve time vil dit dæk tørre langsomt. Følg nådderne og se om der er områder langs nådderne, som tørrer langsommere end resten af dækket. Lige der, hvor det sidste vand stadig er, kan du mærke efter med en kniv eller en skruetrækker ved at trække kanten af nådden mod den modsatte side af nodden og se om den har løsnet sig langs træet. Du skal være forsigtig med ikke at skære, men blot trække. Hvis nådden er løsnet, er den utæt og skal udskiftes. Du kan altid ringe til os for en uforpligtende samtale, hvis du har spørgsmål til processen, og så hjælper vi selvfølgelig gerne med at udskifte dine løse nodder.

Der er naturligvis andre områder, som kan være skyld i, at dit dæk er utæt. Hvis dit dæk er skruet fast, vil hullerne, hvor skruerne sidder, være proppede. Det er nemt at se, om en prop mangler, og en sådan prop skal selvfølgelig altid erstattes.

shutterstock_141180805.jpg
rosalina.jpg
Brudebuket på båd

Nodderne i dit teakdæk skal skiftes en gang imellem sådan er det bare.

Men det behøver ikke være så besværligt, som det lyder. Ofte kan det klares med en hobbykniv, da en korrekt nodde kun er limet på kanterne. Der findes et hav af værktøjer, men med en hobbykniv, sandpapir k20 og en noddekrog kan det gøres nemt.Sværere er det, når nodden er limet til den nederste flade. En korrekt nodde har enten noddebånd eller noddegarn under sig, som forhindrer nodden i at klistre til bunden af revnen. Men nogle gange sker det, at et værft sender en båd ud med nodder limet på 3 sider. Når dækket tørrer ud, vil teaktræet trække sig sammen. Da nodden nu ikke længere kan give efter, fordi den er limet til bunden, vil den i stedet slippe på en af siderne. Disse nodder sidder meget fast, og de kan ikke tages op med hånden. Vi har derfor udviklet et værktøj, som kan fjerne disse nodder let og enkelt. Når maskinen kører, kan den fjerne op til 200 meter nodde på en god dag.

teak deck.jpg

Slibning af teakdæk for fornyelse og længere levetid

Der findes et utal af kemikalier til at holde teakdækket pænt, men vi anbefaler ikke nogle af dem, da teakdækket har naturlig olie så længe det ikke er ødelagt af kemikalier.Selvom afblegning og kemikalier kan gøre dækket smukt på kort tid, løser det ikke problemet med de rejste årer i træet. Imellem disse årer vil der ligge dug-fugt hver morgen, og der vil samle sig skidt, som gør dækket grimt og holder på fugten, hvilket resulterer i yderligere årrerejsning.Vi anbefaler at slibe dækket nænsomt med en båndsliber eller excentersliber, så årerne i teaktræet ligger plant. Næste år vil årerne have rejst sig igen, men ikke så meget som sidst, og de skal selvfølgelig slibes igen. Så længe det kun er årerne, der arbejdes med, slider slibningen ikke nævneværdigt på dækket, og set over tid kan denne behandling øge levetiden betydeligt.Efter et par behandlinger vil dækket være så fint, at den årlige slibning kan gøres med sandpapir, korn 220, på samme tid som en dæk-skurring ville tage. Der vil heller ikke være mere slibestøv end der kan ligge mellem to hænder. Herefter vil dækket se sprit nyt ud hvert år, hvis behandlingen gentages. En let slibning tager ikke længere tid end en dæk-skuring, så begge ting kan klares på én gang.Vi anbefaler, at behandlingen udføres, når dækket er tørrest. Senere, når dækket bliver vådt, vil teaktræet udvide sig og presse på nodden fra hver side, og nodden vil rejse sig en smule i en buet form. Nu er det gummiet, du træder på, når du går på dækket. Det giver en helt naturlig skridsikring, hver gang dækket er vådt.

Sejlbådsror

Den billigste og smukkeste løsning er at friske dit  gamle teakdæk op hvert år.

Kvaliteten af nyt teak træ har været faldende gennem årene, prisen er blevet højere, og det har resulteret i, at teakdæk nu ofte lægges i tyndere stave. Hvis du har et sådant moderne dæk, er det ekstremt vigtigt, at det vedligeholdes årligt. Der er ikke meget at slibe på, og nogle gange er der krydsfiner under dækket, som ikke tåler fugt og kan opløses helt bogstaveligt. Hvis det sker, går skaden hurtigt, og dækket skal efterses flere gange om året, som beskrevet tidligere med en spand saltvand på en solskinsdag. Hvis du derimod har en ældre båd eller en af høj kvalitet, hvor dækket er utrolig robust, er det en anden snak. Her er der masser at slibe på, og dækket har masser af teaktræ at stå imod med. Disse dæk kan tage en hovedrenovering mange gange, selvom det stadig er billigere og smukkere at holde dækket nyt med en hurtig finslibning hvert år.

bottom of page